Bucate Traditionale de Sarbatori



Au mai ramas cateva zile pana la Craciun si mai putin de doua saptamani pana la Revelion fapt pentru care toate gospodinele au inceput deja pregatirile culinare traditionale. Si pentru ca romanii sunt gurmanzi, de sarbatori felurile de mancare sunt foarte multe cantitativ cat si ca varietate. Excluzand preparatele specifice anumitor zone, vom prezenta bucatele cele mai indragite, ce nu lipsesc din nici o casa astfel incat daca sunteti staini sa stiti la ce trebuie sa va asteptati aici.

Sarmalute

- Salata de bœuf. Se face din legume, carne de vita, muraturi, toate taiate cubulete mici, condimentate si amestecate cu maioneza.
- Piftia. Este facuta din supa concentrata cu sau fara gelatina alimentara la care se adauga, traditional, carne de porc si sorici dar la fel de bine poate fi facuta din carne de pui sau curcan pentru cei ce isi doresc un aperitiv usor.
- Caltabosi. Este un fel de carnat facut din maruntaie de porc (organe) si orez cu mentiunea ca umplutura intai se fierbe urmand ca apoi sa fie data prin masina de tocat.
- Lebar. Acesta este un pate facut din ficat de porc sub forma unui carnat, destul de asemenator caltabosului.
- Ciorba de potroace. Se poate face din porc, carne de vita sau de pui, si se acreste cu zeama de varza sau bors.
- Friptura de porc. Nu poate lipsi de pe masa de Craciun o friptura, un fel de mancare pe care fiecare il gateste intr-o maniera proprie si il serveste alaturi de bine-cunoscutele muraturi.
- Sarmale. Un preparat specific ce contine care d eporc tocata si foi de varza murata in care carnea este impachetata.
- Prajitura. Cu mere sau cu diverse alte creme in functie de prefrintele fiecaruia va incheia festinul culinar al mesei de sarbatoare. Alaturi de toate aceste bucate se serveste vin, tuica, palinca sau alte bauturi traditionale menite sa ajute digestia si sa favorizeze voia-buna obligatorie acestei sarbatori.
- Cozonac. Un desert nelipsit de pe la masa festiva ce nu mai are nevoie de nicio prezentare deoarece nu poate contine nimic neplacut.

Un comentariu: